Συμπτώματα προστατίτιδας

Πάνω από το ήμισυ του ανδρικού πληθυσμού πάσχει από προστατίτιδα. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη. Η ασθένεια είναι οξεία ή χρόνια. Εμφανίζεται σε νεαρούς άνδρες - 20-45 ετών. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πώς εκδηλώνεται η προστατίτιδα και γιατί αναπτύσσεται η φλεγμονή. Η μη σοβαρή λήψη της νόσου την καθιστά από τις πιο συχνές στους άνδρες.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα φλεγμονής του προστάτη, πολλοί ασθενείς προτιμούν τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας της προστατίτιδας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο. Εάν προκύψει ανάγκη, ο ίδιος ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα ή άλλο εναλλακτικό φάρμακο για θεραπεία. Και στο αρχικό στάδιο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ορισμένα φάρμακα.

Αιτίες της νόσου

Η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη συμβαίνει συχνότερα στο πλαίσιο βακτηριακής λοίμωξης. Δεν υπάρχουν ακριβείς αιτίες της προστατίτιδας, καθώς η πιθανότητα φλεγμονής του προστάτη ιστού αυξάνεται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αιτιολογικοί παράγοντες της παθολογίας μπορεί να είναι σταφυλόκοκκοι, Escherichia coli, enterococci, Pseudomonas aeruginosa.

Αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες βρίσκονται στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα ενός υγιούς ατόμου, αλλά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας όταν προκύψουν παράγοντες προδιάθεσης:

 • ανεπαρκής σεξουαλική ζωή: σπάνια σεξουαλική επαφή, διακοπή της επαφής με ατελή εκσπερμάτωση,
 • υποθερμία;
 • έναν καθιστικό τρόπο ζωής,
 • συμφόρηση στα πυελικά όργανα ·
 • συχνές ουρολογικές ασθένειες, αφροδίσια λοιμώξεις,
 • άγχος;
 • φορώντας σφιχτά ρούχα που συμπιέζουν τα αρσενικά γεννητικά όργανα.
 • χρόνια δηλητηρίαση με αλκοόλ, ναρκωτικά, χημικούς παράγοντες,
 • περινεϊκό τραύμα,
 • μειωμένη ανοσία.

Τα κύρια συμπτώματα της προστατίτιδας εξαρτώνται κυρίως από τη μορφή της νόσου (οξεία, χρόνια). Συνιστάται η έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεγμονής του προστάτη, διαφορετικά η ασθένεια θα συνεχιστεί και θα υποτροπιάζει περιοδικά. Επομένως, κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει πώς ξεκινά η προστατίτιδα και ποια σημεία πρέπει να δοθούν προσοχή πρώτα.

Αιτιολογία της χρόνιας προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα αναπτύσσεται στο πλαίσιο της χωρίς θεραπεία οξείας φλεγμονής του προστάτη. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ένας άντρας ανησυχεί για ήπιο πόνο στην περινεϊκή περιοχή, που επιδεινώνεται από ούρηση, αφόδευση και οικειότητα. Μικρή εκκένωση βλεννογόνου από την ουρήθρα μπορεί να εμφανιστεί κατά την τάνυση.

Οι αιτίες της επιδείνωσης της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να είναι οποιοιδήποτε παράγοντες: στρες, αναγκαστικός περιορισμός της εκκένωσης του ορθού ή της ουροδόχου κύστης, φθορά σφιχτών εσωρούχων, λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης, τα παθολογικά σημάδια μπορούν να αυξηθούν μόνο ελαφρώς, που εκδηλώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και την ελαφρά υπερθερμία. Άνδρες με χρόνια φλεγμονή του προστάτη είναι επιρρεπείς σε συχνές υποτροπές της νόσου. Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη συμφόρηση στη μικρή λεκάνη μπορεί να λειτουργήσει ως αιτία της ανάπτυξης της νόσου.

Μορφές και συμπτώματα οξείας προστατίτιδας

Η μορφή της νόσου καθορίζει ποια σημεία προστατίτιδας στους άνδρες θα υπάρχουν. Η πρωτογενής οξεία φλεγμονή εμφανίζεται στον αδένα. Η ασθένεια έχει τρεις μορφές: καταρροϊκό, ωοθυλακικό και παρεγχυματικό. Το τελευταίο είναι το πιο δύσκολο. Οι άνδρες συχνά δεν έχουν ιδέα για τα συμπτώματα της προστατίτιδας που υποδηλώνουν την έναρξη της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Λοιπόν, σε ποια σημεία προστατίτιδας πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα; Αρχικές εκδηλώσεις της νόσου:

 • τραβώντας πόνους στο περίνεο και την ηβική περιοχή,
 • δυσφορία κατά την ούρηση, μετά από στενή επαφή.
 • αδυναμία, αδυναμία,
 • ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας.

Το καταρροϊκό στάδιο της φλεγμονής του προστάτη θεωρείται το ευκολότερο, αλλά η θεραπεία στο σπίτι αντενδείκνυται. Η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας. Καμία συμβουλή από θεραπευτές ή φίλους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς η πιο αποτελεσματική και σωστή θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί από έναν ουρολόγο.

Η φλεγμονή της θυλακοειδούς μορφής είναι πιο οξεία. Υπάρχουν σοβαροί πόνοι στο περίνεο και το πέος, η δυσφορία μπορεί να καλύψει ολόκληρη την οσφυϊκή περιοχή. Το κύριο σύμπτωμα αυτής της μορφής προστατίτιδας στους άνδρες είναι ο βασικός πόνος, ο οποίος δεν επιτρέπει να αδειάσει πλήρως το ορθό και η ουροδόχος κύστη. Στο πλαίσιο αυτού του τύπου φλεγμονής του προστάτη, αναπτύσσεται οξεία κατακράτηση ούρων, η ποιότητα ζωής του ασθενούς διαταράσσεται. Εάν η θεραπεία δεν ξεκινήσει εγκαίρως, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο - παρεγχυματικό.

Παρενδυτική μορφή της νόσου

Συμπτώματα προστατίτιδας σε άνδρες παρεγχυματικής μορφής:

 • μια σοβαρή κατάσταση του ασθενούς,
 • η αυξημένη ούρηση στην αρχή της νόσου μετατρέπεται γρήγορα σε δυσουρία (πλήρης κατακράτηση ούρων).
 • η όρεξη μειώνεται, ο ασθενής διψά,
 • μετεωρισμός, αδυναμία εκκένωσης των εντέρων λόγω συνδρόμου σοβαρού πόνου.
 • μπορεί να εμφανιστεί βλεννογόνο από το ορθό.
 • η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη, διατηρείται στους 39C.

Ένα από τα σημάδια της προστατίτιδας σε άνδρες αυτής της σοβαρής μορφής είναι η έντονη οδύνη του προστάτη κατά την ψηλάφηση. Η εξέταση ψηλάφησης του ασθενούς σε αυτό το στάδιο της φλεγμονώδους διαδικασίας είναι δύσκολη λόγω της σοβαρής κατάστασης και της δυσφορίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Εάν δεν ξεκινήσει ειδική θεραπεία σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια μπορεί να περιπλεχθεί από τη μετάβαση της μόλυνσης σε γειτονικά όργανα, την εμφάνιση αποστήματος ή την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας.

Εάν εμφανιστεί οξεία φλεγμονή στο πλαίσιο της ουρηθρίτιδας, της ουρολιθίασης και άλλων παθολογιών των ουροφόρων οργάνων, τότε ενδέχεται να εμφανιστούν ακαθαρσίες αίματος, πύον στα ούρα, συχνά οι ειδικοί βρίσκουν ίχνη πρωτεΐνης. Με κατακράτηση ούρων, απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη με επιδείνωση της γενικής ευεξίας και έντονο πόνο στην ηβική περιοχή. Η θερμοκρασία του σώματος συνήθως αυξάνεται. Η εμφάνιση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών στο φόντο της σοβαρής δηλητηρίασης είναι δυνατή.

Η πορεία της χρόνιας προστατίτιδας

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας, οι άνδρες δεν πάνε πάντα στο νοσοκομείο. Ο πόνος στον πόνο μπορεί να γίνει ανεκτός σχετικά εύκολα και οι ασθενείς δεν βιάζονται να συμβουλευτούν έναν ουρολόγο. Παρά το γεγονός ότι η χρόνια προστατίτιδα σε έναν άνδρα έχει λιγότερο έντονα συμπτώματα από μια οξεία μορφή φλεγμονής, η ασθένεια απειλεί άμεσα τις αναπαραγωγικές και σεξουαλικές ικανότητες του ασθενούς. Και η θεραπεία της χρόνιας μορφής παθολογίας είναι μεγαλύτερη, και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί ακόμη χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες:

συμπτώματα προστατίτιδας
 • σύνδρομο πόνου μόνιμης φύσης, πόνοι πόνου, εντοπισμένοι πάνω από την ηβική, στην περινεϊκή περιοχή, τείνουν να αυξάνονται κατά την ούρηση, μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • ελαφρά δυσκολία στην ούρηση, η διαλείπουσα ροή ούρων είναι το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας.
 • απόρριψη από την ουρήθρα μετά από σκληρή δουλειά ή αφόδευση.
 • σεξουαλική δυσλειτουργία.

Στη χρόνια προστατίτιδα, η θερμοκρασία συνήθως παραμένει φυσιολογική. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης, μπορεί να εμφανιστεί εμπύρετο σύνδρομο. Συνήθως μια θερμοκρασία 37 ° C με προστατίτιδα δείχνει μια αργή φλεγμονώδη διαδικασία. Είναι αρκετά επικίνδυνο, ειδικά για την αναπαραγωγική υγεία ενός άνδρα.

Η χρόνια φλεγμονή προχωρά πιο ανεπαίσθητα, εκδηλώνεται συνήθως, μόνο με συχνή ούρηση και στυτική δυσλειτουργία. Οι υποχωρήσεις οδηγούν σε υποτροπές, αλλά πολλοί άνδρες προτιμούν να μην απευθύνουν το ευαίσθητο πρόβλημά τους στον ουρολόγο, πράγμα που δείχνει έναν υπερβολικό βαθμό ανευθυνότητας. Η ασθένεια ακόμη και σε νεαρούς άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, και σε μεγαλύτερη ηλικία, ο καρκίνος του προστάτη μερικές φορές κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα της φλεγμονής του προστάτη.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Όταν οι άνδρες έχουν τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας, ο ουρολόγος πραγματοποιεί εξωτερική εξέταση, εξετάζει τον προστάτη μέσω του ορθού, προσδιορίζοντας το μέγεθος του προσβεβλημένου οργάνου, τη δομή και την πυκνότητά του. Κατά την ψηλάφηση, οι κινήσεις του γιατρού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές.

Πρόσθετες διαγνωστικές μέθοδοι για συμπτώματα φλεγμονής του προστάτη στους άνδρες:

 • εξέταση των εκκρίσεων του προστάτη,
 • εργαστηριακά διαγνωστικά,
 • Δοκιμή PCR,
 • Υπερηχογράφημα προστάτη,
 • uroflowmetry;
 • απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, υπολογιστική τομογραφία των πυελικών οργάνων.

Συνιστάται να υποβληθείτε σε εξέταση μόλις εμφανιστούν σημεία φλεγμονής του προστάτη. Αυτό θα αποτρέψει τις επιπλοκές, μεταξύ των οποίων συχνά εντοπίζεται η στυτική δυσλειτουργία, η υπερπλασία και η στειρότητα. Η μελέτη των αιτίων και των συμπτωμάτων της προστατίτιδας εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ουρολόγου. Σε αυτόν πρέπει να επικοινωνήσετε όταν εμφανιστούν ακόμη και μικρά σημάδια της νόσου του προστάτη.

Ιδιαιτερότητες της θεραπείας

Πολλοί ασθενείς κάνουν ένα κοινό λάθος - αρχίζουν να χρησιμοποιούν λαϊκές θεραπείες, καθυστερώντας την ανάπτυξη της νόσου και αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών. Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται αυστηρά σε ατομική βάση, μόνο μετά τον εντοπισμό του παθογόνου και τον προσδιορισμό της πραγματικής αιτίας της ανάπτυξης φλεγμονής με τη διακοπή του βλαβερού παράγοντα - κάπνισμα, πυελονεφρίτιδα, στυτική δυσλειτουργία, υποθερμία.

Η φλεγμονή μιας ιογενούς αιτιολογίας αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιιικών φαρμάκων. Η φλεγμονή του προστάτη, που προκαλείται από μόλυνση από χλαμύδια, απαιτεί αντιβακτηριακά φάρμακα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε θεραπεία στο σπίτι, καθώς είναι αδύνατο να θεραπευτεί μια οξεία ασθένεια μόνο με τη βοήθεια της παραδοσιακής ιατρικής. Η χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία απαιτεί την παρέμβαση έμπειρων επαγγελματιών. Τα σύγχρονα φάρμακα για θεραπεία σας επιτρέπουν να απομακρύνετε γρήγορα και αποτελεσματικά τη φλεγμονώδη διαδικασία και να αποφεύγετε την ανάπτυξη επικίνδυνων επιπλοκών.

Θεραπεία φαρμάκων

Οι ακόλουθοι παράγοντες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονής του προστάτη:

 • αντιβακτηριακά, αντιμυκητιακά, αντιχρωματικά φάρμακα (ανάλογα με την αιτία της νόσου).
 • αντισπασμωδικά, αναλγητικά,
 • τεχνικές φυσικοθεραπείας.

Ως εκ τούτου, οι ουρολόγοι συνιστούν να επικοινωνήσετε με τους γιατρούς μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας σε έναν άνδρα. Αυτό θα σας αγοράσει χρόνο. Η θεραπεία με αυτοσχέδια μέσα, στο σπίτι, αντενδείκνυται κατηγορηματικά.

Κάθε άνθρωπος με νόσο του προστάτη χρειάζεται αποτελεσματική ουρολογική φροντίδα. Οι ειδικευμένοι ουρολόγοι χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα φάρμακα και σύγχρονες ιατρικές τεχνικές. Στη θεραπεία, χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά φάρμακα που διεισδύουν εύκολα στους ιστούς του προστάτη. Σε περίπτωση δηλητηρίασης, ενδείκνυται θεραπεία αποτοξίνωσης.

Χρησιμοποιείται επίσης η φυσιοθεραπεία. Χρησιμοποιείται όταν τα σημάδια της προστατίτιδας εξασθενίζουν, καθώς και για την πρόληψη της υποτροπής. Οποιαδήποτε τεχνική χρησιμοποιείται από ειδικούς θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά της κατάστασης της υγείας ενός άνδρα.

Μασάζ προστάτη

Σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή του προστάτη χορηγείται μασάζ στους αδένες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελείται μόνο από έμπειρους ειδικούς, καθώς είναι μια ισχυρή θεραπεία που βελτιώνει την εκροή φλεγμονωδών εκκρίσεων από τους αγωγούς.

Το μασάζ προστάτη αναφέρεται σε μια πολύπλοκη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας που πρέπει να εκτελείται μόνο από επαγγελματίες. Πραγματοποιείται μέσω του ορθού. Τα δάχτυλα κάνουν μασάζ στους αγωγούς του οργάνου, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος και την εκροή προστατικών εκκρίσεων, η μελέτη των οποίων απαιτείται σε πολλές ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος. Το μασάζ ελευθερώνει τους αγωγούς από τη συσσώρευση πύου, ανακουφίζει από τη συμφόρηση, μειώνει την εκδήλωση μολυσματικών και φλεγμονωδών διεργασιών.

Πιθανές επιπλοκές

Εάν δεν δώσετε προσοχή στα σημεία και τα συμπτώματα της προστατίτιδας, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα της πυελικής περιοχής, μπορεί να εμφανιστεί έντονος πόνος με δυσκολία ούρησης, αίμα και πύον στα ούρα. Σε μια παραμελημένη μορφή, η θερμοκρασία αυξάνεται με προστατίτιδα στους άνδρες και η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται αισθητά.

Οι κύριες επιπλοκές της προστατίτιδας:

 • κυστίτιδα (φλεγμονή των σπερματικών κυστιδίων),
 • σκλήρυνση του προστάτη,
 • απόστημα προστάτη,
 • κύστεις του προστάτη,
 • στειρότητα;
 • ανικανότητα,
 • πυώδεις λοιμώξεις γειτονικών οργάνων.

Οποιαδήποτε από τις επιπλοκές μπορεί να διαταράξει την αναπαραγωγική λειτουργία, να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Η χρόνια φλεγμονή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στο πλαίσιο της, συχνά παρουσιάζονται στενώσεις της ουρήθρας, μειώνονται οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες του σπερματικού υγρού. Και αυτό απειλεί την ανάπτυξη της στειρότητας στο μέλλον.

Αλλά η πιο τρομερή επιπλοκή είναι η υπερπλασία των αδένων με αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας όγκου. Ένας άντρας συχνά δεν γνωρίζει καν για την ανάπτυξη των αδενωμάτων και των καρκινικών αναπτύξεων έως ότου φτάσει σε ένα εντυπωσιακό μέγεθος και δεν υπάρχουν δυσκολίες κατά την ούρηση.

Προληπτικά μέτρα

Η πρόληψη της φλεγμονής του προστάτη αδένα αποσκοπεί στην εξάλειψη της επίδρασης αρνητικών εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Συνιστάται η αποφυγή της μη προστατευμένης σεξουαλικής επαφής, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, περιπλεγμένων από βλάβη στους ιστούς του προστάτη, καθώς και υποθερμία και έκθεση σε ακτινοβολία στο σώμα.

Αποφύγετε τα υπερβολικά σφιχτά παντελόνια και εσώρουχα που συμπιέζουν την πυελική περιοχή. Οι στάσιμες διεργασίες στα ουρογεννητικά όργανα συμβάλλουν στην ενεργή αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών, στην πρόοδο μολυσματικών ασθενειών. Είναι επίσης σημαντικό να αδειάσετε την κύστη εγκαίρως. Μία από τις μεθόδους πρόληψης είναι η μετρούμενη και κανονική σεξουαλική ζωή. Η παρατεταμένη αποχή οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος, προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση.

Η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από έναν ουρολόγο στις πρώτες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου του προστάτη μπορεί να αποτρέψει τη χρόνια πορεία φλεγμονωδών διεργασιών και επικίνδυνων επιπλοκών. Η αντιμετώπιση της οξείας προστατίτιδας είναι πολύ ευκολότερη και ευκολότερη από την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης πορείας της νόσου.