Θεραπεία της προστατίτιδας

Η φλεγμονή του αδένα του προστάτη (προστατίτιδα) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περισσότερο από το 80% των ανδρών άνω των 30 ετών. Η απουσία σοβαρών συμπτωμάτων και η απροθυμία να δούμε έναν γιατρό οδηγεί σε επικίνδυνες επιπλοκές και στο σχηματισμό χρόνιας μορφής. Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις επιτρέπουν την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Οι κλινικές IMMA έχουν όλες τις προϋποθέσεις για μια άνετη εξέταση και θεραπεία της προστατίτιδας. Οι αρμόδιοι ειδικοί θα βοηθήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Τα χαρακτηριστικά της δομής και της θέσης του προστάτη αδένα καθορίζουν την ευαισθησία του σε λοιμώξεις και φλεγμονώδεις διαδικασίες. Η διάβρωση των σημείων και των συμπτωμάτων της προστατίτιδας οδηγεί σε μια ανεπαίσθητη εξέλιξη, επιπλοκές, την εξάπλωση της πληγείσας περιοχής στα κοντινά όργανα. Συχνά οι άνδρες προσπαθούν να μην παρατηρήσουν τις εκδηλώσεις της νόσου, δεν θέλουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει στην ανάπτυξη παθογόνων διεργασιών. Το ποσοστό αυτοθεραπείας σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά χαμηλό.

φυσιολογικό προστάτη, φλεγμονή του προστάτη

Σχετικά με τον προστάτη

Ο προστάτης είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα ενός άνδρα, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής.

Είναι ένας μοναχικός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ουροδόχου κύστης. Αποτελείται από δύο λοβούς, που συνδέονται με έναν ισθμό. Βασικές λειτουργίες του προστάτη:

 • την παραγωγή υγρού που αραιώνει το σπέρμα και βοηθά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη δραστηριότητα του σπέρματος.
 • Το
 • ελέγχει την ούρηση. Ο προστάτης είναι δίπλα στην ουρήθρα και δρα ως σφιγκτήρας.
 • προστατεύει την ουροδόχο κύστη από ανοδική λοίμωξη.

Οποιεσδήποτε ανωμαλίες στην εργασία του αδένα θα προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διαδικασίες ούρησης. Αυτό οδηγεί σε απότομη μείωση της ποιότητας ζωής. Η έγκαιρη θεραπεία της προστατίτιδας στους άνδρες θα αποφύγει πολλές επιπλοκές και θα διατηρήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα για πολλά χρόνια.

Συμπτώματα της νόσου. Τι να ψάξετε;

Η προστατίτιδα στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: οξεία και χρόνια.

Η οξεία προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη κλινική παρουσίαση:

συμπτώματα προστατίτιδας
 • δηλητηρίαση του σώματος, συνοδευόμενη από αύξηση θερμοκρασίας άνω των 38 βαθμών, γενική αδυναμία, ναυτία,
 • σοβαρός πόνος στη βουβωνική χώρα που εκπέμπεται στο κάτω μέρος της πλάτης,
 • δυσκολία στην ούρηση και αφόδευση

Η κατάσταση του ασθενούς σε αυτήν την περίπτωση απαιτεί επείγουσα νοσηλεία και νοσηλεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια θεραπεύεται πλήρως.

Τα συμπτώματα της χρόνιας ή συμφορητικής προστατίτιδας χωρίζονται σε ομάδες:

 • επώδυνο,
 • σεξουαλικές διαταραχές,
 • δυσκολία στην ούρηση.

Οι εκδηλώσεις πόνου στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης της νόσου διαγράφονται, μπορούν να προκύψουν και να εξαφανιστούν απρόβλεπτα. Εντοπισμένος στην κάτω κοιλιακή χώρα, που εκτείνεται στην οσφυϊκή περιοχή και τα γεννητικά όργανα. Η ένταση μπορεί να είναι χαμηλή, οπότε ο ασθενής μπορεί να μην δώσει προσοχή στο πρόβλημα.

Σημαντικό! Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη όχι μόνο προστατίτιδας, αλλά και άλλων ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος και των εντέρων.

Το να έχετε προβλήματα στη σεξουαλική ζωή είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της συμφορητικής προστατίτιδας. Οι εκδηλώσεις τους έχουν ως εξής:

 • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία,
 • "διαγραμμένος" οργασμός, έλλειψη ζωντανών αισθήσεων,
 • μειωμένη ή καθόλου στύση,
 • πόνος κατά την εκσπερμάτωση ή εκσπερμάτωση,
 • αυξημένη παράλογη νυκτερινή στύση.

Η ψυχική υγεία συμβάλλει στο πρόβλημα. Ένας άντρας αρχίζει να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή, υπάρχει ένα αίσθημα άγχους, φόβου, ανασφάλειας. Ένα αρνητικό συναισθηματικό υπόβαθρο εντείνει τα σημάδια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες. Στα αρχικά στάδια, υπάρχει μια μικρή κατακράτηση ούρων κατά την ούρηση, τότε τα συμπτώματα εντείνονται, πόνος και τσούξιμο, αίσθημα πληρότητας της ουροδόχου κύστης και συχνή ώθηση. Τέτοιες εκδηλώσεις εξηγούνται από το γεγονός ότι ο διογκωμένος προστάτης αρχίζει να πιέζει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης αυτών των σημείων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη: η αύξηση των συμπτωμάτων μπορεί να σταματήσει. Το πρόβλημα δεν γίνεται αισθητό από τον ασθενή για λίγο. Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από την αντισταθμιστική απόκριση των μυών της ουροδόχου κύστης. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι εκδηλώσεις της νόσου επιστρέφουν, συχνότερα έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Η ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες μπορεί να γίνει απαρατήρητη για αρκετούς μήνες. Η καθυστερημένη ανίχνευση απειλεί με επιπλοκές, απαιτεί τη συμμετοχή όχι μόνο φαρμάκων, αλλά και χειρουργικών μεθόδων θεραπείας.

Σημαντικό! Η συμφορητική προστατίτιδα είναι συχνά ασυμπτωματική. Για την ανίχνευση της νόσου στα αρχικά στάδια, όταν είναι ευκολότερη η θεραπεία, είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Η φύση της νόσου. Παράγοντες κινδύνου

αιτίες προστατίτιδας

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτώνται από την πραγματική φύση της νόσου. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι: λοίμωξη και έναρξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας.

Η γειτνίαση του προστάτη με την ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό κανάλι, τα έντερα οδηγεί στη διείσδυση μολυσματικών παραγόντων στους ιστούς του αδένα. Ένας υγιής οργανισμός με ισχυρή ανοσία είναι σε θέση να αντισταθεί επιτυχώς στη μόλυνση. Ο προστάτης γίνεται προστατευτικό φράγμα έναντι ανερχόμενων λοιμώξεων που μπορούν να επηρεάσουν το ουροποιητικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής και συμφόρησης στην περιοχή της πυέλου, αυτή η λειτουργία εξασθενεί.

Οι παθογόνοι οργανισμοί εισέρχονται στον προστάτη μέσω της ανοδικής οδού από το πέος, κατεβαίνοντας από την ουροδόχο κύστη, μέσω του αίματος και της λέμφου. Κύριες πηγές μόλυνσης:

 • οι πιο επικίνδυνες είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και προκαλούν μεγάλη βλάβη στο σώμα.
 • κυστίτιδα,
 • κολίτιδα,
 • λοιμώξεις συστήματος,
 • επιπλοκές από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, για παράδειγμα επιπλοκές της βρογχίτιδας.

Οι κύριες αιτίες της προστατίτιδας σχετίζονται με κακές επιλογές τρόπου ζωής. Η κληρονομικότητα και η συγγενής προδιάθεση είναι σπάνιες.

Τα δομικά χαρακτηριστικά του αγγειακού συστήματος οδηγούν σε συμφόρηση στην πυελική περιοχή, το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί άσχημα, οι ιστοί δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίστασή τους στις ασθένειες. Επιπλέον, η έκκριση του ίδιου του προστάτη μπορεί να συσσωρευτεί, η οποία προκαλεί φλεγμονή.

Συμφορητική προστατίτιδα εμφανίζεται για τους ακόλουθους λόγους:

 • συγγενή χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αγγειακή δομή, ανεπαρκή τόνο, αδύναμες φλεβικές βαλβίδες,
 • τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένης βλάβης στη σπονδυλική στήλη και στον νωτιαίο μυελό,
 • υποδυναμία;
 • ασθένειες της σπονδυλικής στήλης,
 • κιρσούς, αιμορροΐδες,
 • κακές συνήθειες,
 • ορμονική ανισορροπία,
 • υπέρβαρο,
 • ανισορροπία αλατιού.

Οι διαταραχές στο ορμονικό υπόβαθρο προκαλούν αλλαγές στον προστάτη: μια περίσσεια τεστοστερόνης προκαλεί τη διεύρυνσή της και μια ανεπάρκεια - διαταραχές στη λειτουργία.

Οι κακές συνήθειες προκαλούν βλάβη στο αγγειακό σύστημα. Το αλκοόλ προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων και η νικοτίνη οδηγεί στο θάνατο των αιμοφόρων αγγείων. Η κακή ροή του αίματος συμβάλλει στην ανάπτυξη παθολογικών φαινομένων στα όργανα, εξασθενίζοντας τις προστατευτικές τους λειτουργίες.

Η αδράνεια ή ένας καθιστικός τρόπος ζωής, η καθιστή ή όρθια εργασία οδηγεί σε στασιμότητα του υγρού στην πυελική περιοχή, οι φλέβες βρίσκονται υπό αυξημένο στρες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται κιρσοί, οι προστατευτικές λειτουργίες του σώματος μειώνονται, αρχίζουν να αναπτύσσονται διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του προστάτη.

Με συχνή διάρροια, κολίτιδα, ανεπαρκή πρόσληψη υγρών, έλλειψη καλίου στο σώμα, υπάρχει παραβίαση της ισορροπίας νερού-αλατιού, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του προστάτη.

Οι αιτίες της μολυσματικής προστατίτιδας είναι η ευδιάκριτη σεξουαλική συμπεριφορά, οι συχνές αλλαγές των συντρόφων, η ασθενής ανοσία, οι επιπλοκές των κοινών λοιμώξεων, η υποθερμία.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν την αναζωογόνηση της νόσου: σημάδια προστατίτιδας καταγράφονται σε νεαρούς άνδρες και εφήβους. Αυτό διευκολύνεται με το να φοράτε σφιχτά ρούχα και εσώρουχα, συχνή υποθερμία.

Διαγνωστικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός, ύποπτος για προστατίτιδα, παίρνει συνέντευξη από τον ασθενή και πραγματοποιεί ορθική εξέταση του προστάτη. Η διαδικασία δεν διαρκεί πολύ και είναι ανώδυνη. Ο ασθενής βρίσκεται στη μία πλευρά, ο γιατρός εισάγει το δείκτη του στο ορθό. Η εγγύτητα του προστάτη και των εντέρων σας επιτρέπει να εκτιμήσετε την κατάστασή του. Διεύρυνση του αδένα, πόνος όταν πιέζεται είναι σημάδια προστατίτιδας.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος και ούρων, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας βακτηριακής λοίμωξης, υπερήχων των πυελικών οργάνων. μελέτη των εκκρίσεων του προστάτη, ανάλυση των ορμονικών επιπέδων.

Βασικές θεραπείες

Η κύρια θεραπεία για την προστατίτιδα είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνταγογραφούνται ανάλογα με την αναγνωρισμένη αιτία.

Συμπληρώστε τη βασική θεραπευτική αγωγή με σύμπλοκα βιταμινών, φάρμακα που ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, ορμονικά φάρμακα, εάν είναι απαραίτητο, ανοσορυθμιστές. Η φυσιοθεραπεία έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μερικές φορές συνταγογραφείται ένα μασάζ προστάτη, το οποίο εξαλείφει τη συμφόρηση, βοηθά στην αποκατάσταση της ενεργού εργασίας του οργάνου και βελτιώνει την παροχή αίματος. Οι κριτικές ασθενών δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτού του τύπου θεραπείας. Η διαδικασία διαρκεί όχι περισσότερο από πέντε λεπτά. Το πιο αποτελεσματικό μασάζ στη θεραπεία της χρόνιας και συμφορητικής προστατίτιδας.

Σημαντικό! Το μασάζ του προστάτη έχει πολλές αντενδείξεις. Σε οξεία προστατίτιδα, πυώδη φλεγμονή, κακοήθεις όγκους, αυτός ο τύπος θεραπείας αντενδείκνυται.

Η χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και συνήθως πραγματοποιείται σε ηλικιωμένους ασθενείς, αφού μετά την εκτομή του προσβεβλημένου μέρους του αδένα ή με την πλήρη απομάκρυνσή του, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες:

 • στειρότητα,
 • σεξουαλική δυσλειτουργία,
 • ακράτεια ούρων,
 • ορμονική ανισορροπία.

Η έγκαιρη θεραπεία θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε γρήγορα τα συμπτώματα της προστατίτιδας, για να αποφύγετε απειλητικές για τη ζωή και επιπλοκές για την υγεία.

Προληπτικά μέτρα

Μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την ύφεση της συμφορητικής προστατίτιδας είναι ένας υγιής τρόπος ζωής. Η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των συμπτωμάτων, αλλά εάν δεν εξαλειφθούν οι πραγματικές αιτίες, μπορεί να παρατηρηθούν υποτροπές της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τη διατήρηση της υγείας, την αποφυγή χρόνιων παθήσεων, πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις:

 • έχετε κανονική σεξουαλική ζωή με έναν σύντροφο,
 • σωστή διατροφή, αποφεύγοντας λιπαρά, αλμυρά, τηγανητά,
 • μέτρια φυσική δραστηριότητα,
 • τήρηση της καθημερινής ρουτίνας, υγιής ύπνος,
 • εγκατάλειψη κακών συνηθειών. Όπως συνήθως μπορεί να ακούγεται, αλλά το αλκοόλ και η νικοτίνη έχουν εξαιρετικά καταστροφική επίδραση στο σώμα στο σύνολό του.
 • αποφύγετε το κούνημα, κάντε διαλείμματα, προθέρμανση κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων οδήγησης.

Τι μπορεί να γίνει;

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση χρόνιας μορφής της νόσου και πιθανών επιπλοκών, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε προληπτική εξέταση από ουρολόγο δύο φορές το χρόνο. Είναι σημαντικό να λάβετε υπεύθυνη στάση απέναντι στην επιλογή της κλινικής και του γιατρού. Η ασυμπτωματική πορεία της νόσου απαιτεί προσεκτική εξέταση, ένα σύμπλεγμα μελετών.

Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό δεν θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, αλλά θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των ανδρών για πολλά χρόνια.