Μέθοδοι και μέσα αντιμετώπισης της προστατίτιδας

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν μια κοινή ασθένεια - προστατίτιδα. Μέχρι πρόσφατα, πιστεύεται ότι αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των πολύ νεαρών ανδρών που εμφανίζουν σημάδια φλεγμονωδών βλαβών του προστάτη αδένα έχει αυξηθεί σημαντικά. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είδους ασθένεια είναι, ποια είναι τα συμπτώματά της, μέθοδοι διάγνωσης, μέθοδοι αποτελεσματικής θεραπείας.

προστατίτιδα στους άνδρες

Τι είναι η προστατίτιδα;

Η προστατίτιδα - μια ασθένεια του προστάτη ή του προστάτη - είναι μια πολύ συχνή ασθένεια του ανδρικού ουροποιητικού συστήματος. Οι λόγοι του μπορεί να είναι μολυσματικοί και να προκαλούνται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, υποθερμία, καθιστικός τρόπος ζωής, ακανόνιστη ή υπερβολικά έντονη σεξουαλική ζωή, νευρική υπερφόρτωση, διάφορες λοιμώξεις, χρήση αλκοόλ, μπαχαρικά και λιπαρά τρόφιμα.

Ο προστάτης αδένας - ένα από τα όργανα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος - έχει μέγεθος περίπου καρυδιάς και βρίσκεται στην αρχή της ουρήθρας. Η λειτουργία του είναι να παράγει ένα μυστικό που είναι υπεύθυνο για τη βιωσιμότητα του σπέρματος.

Κατά κανόνα, υπάρχουν τέσσερις τύποι προστατίτιδας: οξεία, χρόνια αβακτηριακή, χρόνια βακτηριακή και ασυμπτωματική χρόνια. Ο πρώτος τύπος είναι η πιο σπάνια και πιο σοβαρή φλεγμονή του προστάτη που εμφανίζεται λόγω μόλυνσης. Έχει έντονα συμπτώματα: υψηλό πυρετό, πυρετό, οξύ πόνο στην περιοχή της πυέλου, αίμα στα ούρα, επώδυνη εκσπερμάτωση και άλλα. Όταν εντοπίζεται μια ασθένεια, απαιτείται επείγουσα ιατρική βοήθεια, συχνά νοσηλεία.

Οι υπόλοιπες μορφές είναι χρόνιες και έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά είναι πιο συχνές και πιο δύσκολο να διαγνωστούν. Τα σημάδια της χρόνιας προστατίτιδας είναι: πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και την πλάτη, δυσουρία, σεξουαλική δυσλειτουργία, πυώδης ή καθαρή απόρριψη από την ουρήθρα. Με μια ασυμπτωματική πορεία της νόσου, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανείς εκδηλώσεις της, η διάγνωση είναι δυνατή μόνο με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Η προστατίτιδα στους άνδρες εμφανίζεται, κατά κανόνα, μετά από 25 χρόνια, και οι περισσότεροι σε κίνδυνο είναι εκπρόσωποι του «ισχυρού μισού» που έχουν φτάσει τα 30–35 χρόνια. Με κάθε περασμένη δεκαετία, αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσετε. Μετά από σαράντα πέντε, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 50% των ανδρών είναι ευαίσθητα στην ασθένεια, οπότε σε αυτήν την ηλικία συνιστάται να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις προκειμένου να ανιχνευθεί η προστατίτιδα σε πρώιμο στάδιο.

Διαγνωστικά

Όταν επικοινωνείτε με ένα ιατρικό ίδρυμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υποβληθείτε σε εξέταση από έναν ουρολόγο, ο οποίος είτε θα είναι σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια την ασθένεια είτε να συνταγογραφήσει πρόσθετες μελέτες. Οι ακόλουθες διαγνωστικές μέθοδοι μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την παρουσία φλεγμονής του προστάτη:

 • φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει ψηλάφηση του αδένα από γιατρό για τον προσδιορισμό του μεγέθους και της κατάστασής του,
 • διαρθρική υπερηχογραφική εξέταση του προστάτη - με άλλα λόγια, πραγματοποιείται σάρωση υπερήχων με ειδικό ανιχνευτή μέσω του ορθού ·
 • εξέταση έκκρισης προστάτη, ουρήθρας επιχρίσματος για λευκοκύτταρα και παρουσία παθογόνων βακτηρίων στη μικροχλωρίδα,
 • εξέταση εκσπερμάτισης,
 • γενική ούρηση - κυρίως για λευκοκύτταρα, πρωτεΐνες και βακτήρια που περιέχονται.
 • κυτταρολογική και βακτηριολογική εξέταση ούρων,
 • ανίχνευση του επιπέδου PSA - μια ειδική πρωτεΐνη που παράγεται από κύτταρα προστάτη,
 • ουροδυναμική εξέταση - σε δύσκολες περιπτώσεις, για πιο ακριβή διάγνωση.
 • κυστεοσκόπηση - χρησιμοποιείται σύμφωνα με αυστηρές ενδείξεις, κυρίως για τραύμα και πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάγκη για συγκεκριμένες διαγνωστικές μεθόδους καθορίζεται από τον γιατρό και η λίστα μπορεί να μειωθεί σημαντικά ή, αντίθετα, να αυξηθεί. Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσετε με ακρίβεια και έγκαιρα την παρουσία της νόσου και να καθορίσετε πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα.

Μέθοδοι θεραπείας για προστατίτιδα

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της προστατίτιδας στους άνδρες είναι πολύ διαφορετικές και εξαρτώνται τόσο από τον βαθμό και τον τύπο της νόσου, από την παρουσία επιπλοκών, από τη διάρκεια της και από τα χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς.

Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και σε νοσοκομείο - η μέθοδος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση, από την ευημερία του ασθενούς. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο ουρολόγο και κατά προτίμηση μια κλινική, όπου μπορείτε πρώτα να υποβληθείτε σε διαγνωστικά και να περάσετε τις απαραίτητες εξετάσεις και, στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα, θα σας δοθεί μια κατάλληλη πορεία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασθένεια μπορεί να νικήσει μόνο με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία, δεν μπορεί κανείς να παραμελήσει τις συμβουλές του γιατρού.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για προστατίτιδα περιλαμβάνουν: αντιβιοτικά, μη στεροειδή αναλγητικά και άλφα αναστολείς. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κυρίως ως θεραπεία για βακτηριακή προστατίτιδα. Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που έχουν δραστικά συστατικά όπως η σιπροφλοξασίνη, η πενικιλίνη. Οι άλφα-αδρενεργικοί αποκλειστές συνταγογραφούνται σε χρόνιες περιπτώσεις της νόσου ως αναλγητικός και ανακουφιστικός παράγοντας οιδήματος του προστάτη, μη στεροειδή φάρμακα χρησιμοποιούνται σε οξείες μορφές φλεγμονής.

Σημειώσεις

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από έναν ουρολόγο, η αυτοθεραπεία και η αυτοθεραπεία όχι μόνο δεν ανακουφίζουν την κατάσταση, αλλά και επιδεινώνουν την πορεία της νόσου.

Χειρουργική

Έχουν συνταγογραφηθεί χειρουργικοί χειρισμοί για τη θεραπεία της προστατίτιδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα, επομένως, η δημοτικότητα των ριζικών μεθόδων δεν ήταν τόσο υψηλή πρόσφατα.

Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TUR)

Αυτό συνεπάγεται την αφαίρεση μέρους ή όλου του ιστού του προστάτη για την ανακούφιση της πίεσης στην ουρήθρα. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της φλεγμονής - επώδυνες αισθήσεις. Παράγεται με τον λεγόμενο «κλειστό» τρόπο - χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Προστατεκτομή

Η "ανοιχτή" χειρουργική επέμβαση είναι μια μέθοδος αφαίρεσης ενός αδένα χρησιμοποιώντας συμβατικά χειρουργικά εργαλεία. Διαφέρει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με το TUR, την περίοδο αποκατάστασης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι η μόνη δυνατή μέθοδος. Οδηγεί στην πλήρη ανικανότητα του ασθενούς.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας της προστατίτιδας στους άνδρες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς - ως οι πιο αποτελεσματικές και ταυτόχρονα δεν είναι πολύ επώδυνες.

 • Θερμικές μέθοδοι, οι πιο κοινές από τις οποίες είναι η θερμοθεραπεία με μικροκύματα. Η συρρίκνωση του προστάτη επιτυγχάνεται με έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Ο υπέρηχοςείναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας. Συνίσταται στη δράση των υπερηχητικών κυμάτων απευθείας στον προστάτη. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής δεν είναι μόνο στα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας, αλλά και στην άνεση και την απουσία πόνου για τον ασθενή.
 • Η Cryodestructionπεριλαμβάνει την αφαίρεση του φλεγμονώδους ιστού χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο.
 • Τεχνικές λέιζερενδείκνυνται για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Κατά τη χρήση τους, συμβαίνει πήξη και εξάτμιση του νερού από τους ιστούς του προστάτη. Επίσης, η έκθεση με λέιζερ ενισχύει τις προστατευτικές λειτουργίες του σώματος και προάγει την ανανέωση των ιστών.
 • Η θεραπεία επαγωγής με μαγνητικό λέιζερείναι ένα σύνθετο αποτέλεσμα ενός μαγνήτη και ενός λέιζερ που έχει ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των κατεστραμμένων ιστών και έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος ενισχύει την επίδραση των ναρκωτικών.
 • Διαστολή με μπαλόνι της ουρήθρας. Κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου, η ουρήθρα διογκώνεται μηχανικά εισάγοντας έναν ειδικό καθετήρα με ένα μπαλόνι στο τέλος, το οποίο διογκώνεται.
 • Η τοποθέτησητης προστατικής ουρήθρας συνεπάγεται επίσης την επέκταση των τοιχωμάτων της ουρήθρας, αλλά ήδη εισάγοντας ένα stent - ένα κυλινδρικό πλαίσιο κατασκευασμένο από πολυμερή υλικά. Μπορεί να εκχωρηθεί σε συνδυασμό με την προηγούμενη μέθοδο.
 • Το μασάζσυνταγογραφείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματά τους.
 • Μέθοδοι παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, ιδίως η ρεφλεξολογία - ο αντίκτυπος στα βιολογικά ενεργά σημεία του σώματος του ασθενούς με βελόνες, θερμότητα και άλλους φυσικούς παράγοντες. Το αποδεδειγμένο αποτέλεσμα της ρεφλεξολογίας είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας του ενδοκρινικού συστήματος, η βελτίωση της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος, η ομαλοποίηση της ροής του αίματος και των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα, η εξάλειψη του νευραλγικού πόνου και η πρόληψη φλεγμονωδών διεργασιών. Όπως το μασάζ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Όπως γνωρίζετε, οι άνδρες συχνά αμελούν την υγεία τους και ιδιαίτερα αποφεύγουν να επισκέπτονται κλινικές για ένα τόσο ευαίσθητο πρόβλημα όπως οι ουρολογικές ασθένειες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να απαλλαγείτε από την ασθένεια νωρίς από το να αντιμετωπίσετε τις συνέπειές του αργότερα.