Μπορεί να θεραπευτεί η προστατίτιδα;

πόνος στην προστατίτιδα στους άνδρες

Η προστατίτιδα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Και συχνά οι άνδρες θέτουν στους ουρολόγους την ερώτηση "Μπορεί η προστατίτιδα να θεραπευτεί; "

Τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας σπάνια λαμβάνονται σοβαρά από τους άνδρες. Είναι ήπιοι και τα μέλη του ισχυρότερου φύλου συχνά προτιμούν να μην τους δίνουν σημασία. Η επιπολαιότητα σε σχέση με την υγεία του καθενός μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό οι άνδρες να παρακολουθούν προσεκτικά τη δική τους υγεία και στην ενηλικίωση μετά από 25 χρόνια, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης προστατίτιδας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, να ακούτε το σώμα σας και με τις παραμικρές αλλαγές, κλείστε αμέσως ραντεβού με γιατρό. Αυτή η ασθένεια δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της και η καθυστέρηση μιας διαβούλευσης με έναν εξειδικευμένο ειδικό μπορεί μόνο να επιδεινώσει το πρόβλημα. Με την προστατίτιδα, ένας άνδρας αρχίζει να αισθάνεται προβλήματα κατά την ούρηση. Πολλοί έχουν διαταραγμένη στυτική λειτουργία και μειωμένη λίμπιντο. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες ενός έμπειρου γιατρού, τότε σχεδόν στις μισές περιπτώσεις μπορείτε να πάρετε μία από τις μορφές υπογονιμότητας.

Εάν ο αδένας του προστάτη δεν είναι σε θέση να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα έκκρισης, αυτό θα οδηγήσει σε διαταραχή της κινητικότητας του σπέρματος. Τα συμπτώματα που περιγράφονται παρακάτω δεν εμφανίζονται μόνο με προστατίτιδα. Μπορούν να συνοδεύουν αδένωμα ή καρκίνο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη εξέταση, μετά την οποία θα γίνει μια ακριβής διάγνωση από έναν εξειδικευμένο γιατρό και θα αναπτυχθεί ένα ατομικό θεραπευτικό σχήμα.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας;

Οι μορφές προστατίτιδας μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά τα συμπτώματα στους άνδρες είναι τα ίδια.

Έτσι, με μια ασθένεια, οι ακόλουθες κύριες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα:

 • λόγω της πίεσης του ουροποιητικού σωλήνα, η ούρηση καθίσταται δύσκολη.
 • κατά τη διαδικασία της ούρησης, μπορεί να αισθανθείτε κάψιμο, πόνο.
 • μειωμένη ισχύ
 • επιταχυνόμενη εκσπερμάτωση.
 • στυτική δυσλειτουργία ·
 • εξασθένηση του οργασμού.

Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούν άγχος και γενική ψυχολογική κατάθλιψη στους άνδρες. Αυτό οφείλεται στις ανησυχίες για προβλήματα στο ουρογεννητικό σύστημα. Είναι σημαντικό όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, ακόμη και με την ήπια μορφή του, να κλείσετε αμέσως ραντεβού με γιατρό. Το άγχος που βιώνει ένας άντρας λόγω προβλημάτων υγείας είναι ένας επιπλέον παράγοντας που αποδυναμώνει το σώμα. Αυτό περιπλέκει πολύ τη θεραπεία, η οποία γίνεται η αιτία μιας προοδευτικής κατάθλιψης.

Πολλοί άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με την ασθένεια βρίσκονται σε ένα είδος φαύλου κύκλου, από τον οποίο δεν μπορούν να βγουν μόνοι τους. Επομένως, μαζί με την παραδοσιακή θεραπεία, οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία θεραπείας σε ψυχικό επίπεδο και να επιταχύνουν την ανάρρωση.

Τι είναι η προστατίτιδα;

Αυτή η ασθένεια είναι μια φλεγμονή του αδένα του προστάτη. Αυτό το όργανο ονομάζεται επίσης προστάτης. Για τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα, αυτός ο αδένας είναι ένα μικρό μέρος. Βρίσκεται γύρω και πάνω από το λαιμό της ουροδόχου κύστης. Η θέση γύρω από τον ουροποιητικό σωλήνα είναι υπεύθυνη για πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου. Εάν εμφανιστεί φλεγμονή, ο αδένας αυξάνεται σε μέγεθος και αρχίζει να συμπιέζει το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό προκαλεί τη δυσκολία που έχουν οι άνδρες κατά την ούρηση.

Οι κύριες αιτίες προστατίτιδας είναι οι εξής:

 • με μεγάλο βάρος και καθιστική ζωή, υπάρχει παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος στα πυελικά όργανα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του προστάτη.
 • η διείσδυση της λοίμωξης στο όργανο οδηγεί στη φλεγμονή του. τις περισσότερες φορές, η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει ουρογεννητικές λοιμώξεις, λιγότερο συχνά - γρίπη, αμυγδαλίτιδα κ. λπ.
 • διείσδυση βακτηρίων στον προστάτη λόγω απροστάτευτης επαφής.
 • τραυματισμοί στους ιστούς και τα όργανα της μικρής λεκάνης (αυτή η ασθένεια θεωρείται επαγγελματική για οδηγούς των οποίων το πρόγραμμα εργασίας σχετίζεται με αυξημένο φορτίο στους μυς του περινέου, καθώς και κραδασμούς και κούνημα).
 • χαμηλή σωματική δραστηριότητα και συχνή υποθερμία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του προστάτη.
 • αποτυχία της ορμονικής ισορροπίας και χρόνιων παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος ·
 • ακανόνιστη σεξουαλική ζωή
 • καθυστέρηση στην ούρηση
 • διακόπη τη σεξουαλική επαφή.

Εάν ακολουθείτε καθιστική ζωή, το νευρικό, το ενδοκρινικό και το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζονται πολύ. Η διαταραχή στην κυκλοφορία των αρτηριών της μικρής λεκάνης προκαλεί την εμφάνιση συμφόρησης. Ο προστάτης αρχίζει να βιώνει πείνα με οξυγόνο, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για την αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτό. Τέτοιοι παράγοντες δεν μπορούν να γίνουν η βασική αιτία της προστατίτιδας, αλλά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διείσδυση της λοίμωξης στον αδένα του προστάτη.

Συχνά οι αιτίες δευτερογενούς μόλυνσης του προστάτη είναι η φλεγμονή στο ορθό ή την ουρήθρα. Η μόλυνση αυξάνεται και κατεβαίνει. Στην πρώτη περίπτωση, τα μικρόβια ανεβαίνουν στον αδένα του προστάτη από το εξωτερικό άνοιγμα της ουρήθρας. Στη δεύτερη, εισέρχονται στον προστάτη μαζί με το ρεύμα μολυσμένων ούρων.

Κακές συνήθειες, καθιστικός τρόπος ζωής, ανθυγιεινή διατροφή - όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν η άμυνα του σώματος είναι εξασθενημένη, γίνεται πολύ ευάλωτη σε λοιμώξεις και βακτήρια, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή του αδένα του προστάτη.

Είναι δυνατόν να θεραπεύσετε μόνοι σας την προστατίτιδα;

Η αυτοθεραπεία είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν εμφανίζονται συμπτώματα προστατίτιδας. Χωρίς σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό και εργαστηριακές εξετάσεις, δεν μπορεί να γίνει διάγνωση. Μόνο ένας ουρολόγος θα είναι σε θέση να αξιολογήσει αξιόπιστα την κλινική εικόνα. Η αυτοθεραπεία όχι μόνο δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω μπορούν επίσης να παρατηρηθούν με αδένωμα, καθώς και ογκολογία. Επομένως, η διάγνωση είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστούν αυτές οι επικίνδυνες ασθένειες. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εγκαίρως και να υποβληθείτε σε θεραπεία σύμφωνα με τις συστάσεις του. Μόνο αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα και να αποφύγετε τις επικίνδυνες συνέπειές του για την υγεία.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να φροντίζετε τη δική σας υγεία. Οι γιατροί είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν, είναι σημαντικό να κλείσετε μόνο ένα ραντεβού και να λάβετε συμβουλές. Η σύγχρονη ιατρική έχει μεθόδους αντιμετώπισης της φλεγμονώδους διαδικασίας στον αδένα του προστάτη. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε ειδική βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάρρωσή σας.

Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με πολύπλοκο τρόπο με τη βοήθεια διαφόρων φαρμάκων. Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται ξεχωριστά, ανάλογα με την κλινική εικόνα και την ηλικία. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς να επικοινωνήσει με ένα ιατρικό κέντρο και δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για τυχόν λαϊκές μεθόδους, καθώς και για αυτοθεραπεία.

Τύποι προστατίτιδας

Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: οξεία και χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση, είναι πιθανή γενική αδιαθεσία, αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται έντονο πόνο στο περίνεο, καθώς και στη βουβωνική χώρα. Η αίσθηση μπορεί να αυξηθεί με κενώσεις και ούρηση.

Υπάρχει ευερεθιστότητα και αυξημένη διέγερση. Αυτό οφείλεται στη συχνή παρόρμηση για χρήση της τουαλέτας και στην έλλειψη επαρκούς ανακούφισης, αφού η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς.

Η χρόνια μορφή της νόσου προχωρά χωρίς έντονα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς δεν δίνουν προσοχή στην υπάρχουσα μικρή ενόχληση, δεν βιάζονται να δουν έναν γιατρό. Και οι δύο μορφές της νόσου χαρακτηρίζονται από εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία.

Πολλοί άνδρες, νιώθοντας την υγεία τους να επιδεινώνεται, δεν θέλουν να το παραδεχτούν και να απευθυνθούν στους γιατρούς τους όταν το πρόβλημα γίνει σοβαρό και έντονο. Στο χρόνιο στάδιο της νόσου, ο πόνος δεν είναι έντονος και υποχωρεί αρκετά γρήγορα. Η κόπωση εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση με φόντο την εξασθένηση του σώματος, αλλά πολλοί το αποδίδουν σε έλλειψη ανάπαυσης. Είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις ετησίως, κατά τις οποίες οι ειδικοί θα μπορούν να εντοπίσουν μια επικίνδυνη ασθένεια στα πρώτα στάδια. Αυτό θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία.

Στη χρόνια μορφή, συμβαίνουν αλλαγές στη σεξουαλική ζωή, μειώνεται η φωτεινότητα των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του σεξ και μειώνεται ο χρόνος της σεξουαλικής επαφής. Λευκές νιφάδες εμφανίζονται στα ούρα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Η απόρριψη από την ουρήθρα είναι δυνατή το πρωί.

Εάν το οξύ στάδιο της νόσου είναι εύκολο να νικήσει η σύγχρονη ιατρική, τότε η θεραπεία της χρόνιας μορφής μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Όταν ξεκινά η θεραπεία εγκαίρως, η ασθένεια δεν θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στη σεξουαλική ζωή.

Πόσο καιρό αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα;

Οι περισσότεροι άνδρες ενδιαφέρονται για το πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία. Ωστόσο, είναι αδύνατο να το προβλέψουμε εκ των προτέρων. Όλα εξαρτώνται από την κλινική εικόνα, την επικαιρότητα της θεραπείας και τα ατομικά χαρακτηριστικά του οργανισμού. Εάν ακολουθείτε αυστηρά όλες τις συστάσεις του ειδικού, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να επιστρέψετε στην κανονική ζωή. Είναι σημαντικό σε καμία περίπτωση να κάνετε αυτοθεραπεία και να αναζητήσετε αμέσως ειδική βοήθεια. Τα συμπτώματα της οξείας μορφής μπορούν να ανακουφιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, απομακρύνοντας τον πόνο και τη δυσφορία.

Πού πονάει η προστατίτιδα;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, με αυτή τη φλεγμονώδη διαδικασία στο ανδρικό σώμα, εμφανίζεται πόνος στο περίνεο και τη βουβωνική χώρα. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αίσθημα καψίματος στην ουρήθρα και στο κάτω μέρος της πλάτης. Όταν έχετε κενώσεις και περνάτε ούρα, αυτές οι αισθήσεις μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο ειδικό. Οποιαδήποτε συμπτώματα είναι απλώς ένας λόγος να υποθέσουμε οποιαδήποτε ασθένεια. Χωρίς ολοκληρωμένη διάγνωση, κανένας ειδικός δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Ποιος θεραπεύει την προστατίτιδα;

Η θεραπεία αυτής της πολύπλοκης κοινής νόσου πραγματοποιείται από ουρολόγους. Οι ουρολόγοι διαθέτουν σύγχρονες τεχνικές που καθιστούν δυνατή τη ακριβή διάγνωση της νόσου και τη συνταγογράφηση αποτελεσματικής θεραπείας. Ανάλογα με τα αίτια της φλεγμονής του προστάτη. Σύμφωνα με τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το αρχικά συνταγογραφούμενο σχήμα μπορεί να προσαρμοστεί.

Πώς να ορίσετε την προστατίτιδα;

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η προστατίτιδα. Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα, η νόσος μπορεί να υποψιαστεί μόνο. Είναι σημαντικό να δείτε αμέσως έναν γιατρό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμπτώματα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει μια σειρά μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει μια ακριβή εικόνα και να καταλήξει στο μόνο σωστό συμπέρασμα σχετικά με την παρουσία μιας συγκεκριμένης ασθένειας.

Για την ακριβή διάγνωση στη σύγχρονη ιατρική, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι τύποι διαγνωστικών μελετών:

 • ψηλάφηση - μια φυσική εξέταση που παρέχει την ευκαιρία να προσδιοριστεί το μέγεθος του αδένα.
 • υπερηχογραφική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται ορθικά μέσω του ορθού χρησιμοποιώντας ειδικό αισθητήρα.
 • ένα επίχρισμα από την ουρήθρα, το οποίο σας επιτρέπει να εξετάσετε την έκκριση του αδένα, για να προσδιορίσετε την παρουσία βακτηρίων.
 • γενική ανάλυση ούρων ·
 • έρευνα εκσπερμάτωσης ·
 • προσδιορισμός του επιπέδου μιας ειδικής πρωτεΐνης που παράγεται από κύτταρα του προστάτη που ονομάζεται PSA.
 • βακτηριολογική και κυτταρολογική εξέταση ούρων.
 • κυστεοσκόπηση - μια διάγνωση που χρησιμοποιείται αυστηρά για ιατρικούς λόγους και χρησιμοποιείται εάν αναμένεται χειρουργική επέμβαση.
 • ουροδυναμική εξέταση κ. λπ.

Όλοι οι τύποι διαγνωστικών δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, φυσικά. Οι ουρολόγοι συνταγογραφούν αρκετές από αυτές που αναφέρονται, ανάλογα με την κλινική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός πρέπει να καθορίσει την εικόνα του τι συμβαίνει όσο πιο αξιόπιστα γίνεται. Μόνο μετά τη συλλογή της αναμνησίας και τη διεξαγωγή εξετάσεων θα έχει τα απαραίτητα δεδομένα για να συνταγογραφήσει μια αποτελεσματική θεραπεία και να βοηθήσει τον ασθενή να νικήσει μια επικίνδυνη ασθένεια.

Ο παραπάνω κατάλογος διαγνωστικών μεθόδων μπορεί όχι μόνο να μειωθεί, αλλά και να αυξηθεί. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του γιατρού και τις υποψίες που έχει ως αποτέλεσμα της συμπτωματολογίας που λαμβάνει χώρα. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη φλεγμονή του προστάτη σήμερα. Όλα είναι κατάλληλα για μια συγκεκριμένη κλινική εικόνα και, με τη σωστή επιλογή, είναι αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ουρολόγο που εργάζεται σε ιατρικό κέντρο ικανό να παρέχει ένα πλήρες φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην άνεση για τους ασθενείς, αλλά και στην ταχύτητα μεταφοράς πληροφοριών και τη συνοχή της εργασίας της ομάδας. Μεταξύ των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία της φλεγμονώδους διαδικασίας στον αδένα του προστάτη, μπορούμε να ξεχωρίσουμε παυσίπονα, αντιβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βακτηριακή μορφή της νόσου. Επίσης, χρησιμοποιούνται φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το οίδημα του προστάτη και πολλά άλλα.

Μόνο η σύνθετη θεραπεία που προτείνει ο θεράπων ιατρός θα σας επιτρέψει να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποφύγετε μια ποικιλία επιπλοκών. Επικοινωνήστε με σύγχρονα ιατρικά κέντρα, παρακολουθήστε την υγεία σας με ιδιαίτερη προσοχή, μην ξεχνάτε τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της υγείας για πολλά χρόνια και την πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών.